Druhy másla

Máslo na toastuNa trhu naleznete nejrůznější druhy másel. Másla můžeme rozlišovat podle trvanlivosti a podle obsahu tuku.

Podle trvanlivosti rozlišujeme másla čerstvá, stolní a obyčejná másla. Čerstvé máslo má dobu trvanlivosti maximálně 20 dnů od data výroby. Že se jedná o máslo čerstvé musí být uvedeno na obale. Tento typ másle musí být skladován do 8 °C. Stolní máslo není označováno a doba skladování je mnohem delší. Skladovat jej můžete do 6°C maximálně 3 měsíce. V mrazničce pak více jak rok. Obyčejná másla mají délku skladování kolem 35-55 dní od data výroby. Na obale naleznete minimální dobu trvanlivosti.

Podle obsahu tuku rozlišujeme klasické máslo, máslo se smetanovým zákysem, máslo se sníženým obsahem tuku a máslo s nízkým obsahem tuku. Klasické máslo je vyrobené pouze ze smetany, které obsahuje minimálně 80 % mléčného tuku. Máslo se smetanovým zákysem má pak obsah mléčného tuku min. 75 %, máslo se sníženým obsahem tuku 61 % a máslo s nízkým obsahem tuku má min. 41 % mléčného tuku.